Wiadomości

 
 
 

Izraelski cukier dwa razy słodszy?

Izraelskie przedsiębiorstwo branży cukrowniczej rozpoczęło produkcję cukru dwukrotnie słodszego od znanego dotąd. Nie ma on podobno wad smakowych, jakimi odznaczają się wszystkie znane surogaty i syntetyczne zamienniki cukru - podaje z Jerozolimy agencja

Nowa technologia zastosowana w produkcji tego cukru polega najogólniej biorąc na "oszukiwaniu" kubków smakowych konsumentów tym nowym rodzajem cukru, który nie jest sztucznym słodzikiem - wyjaśnił dyrektor wykonawczy przedsiębiorstwa.

Słodząc kawę jedną łyżeczką nowego rodzaju cukru ma się wrażenie, że wsypano dwie.

Przedsiębiorstwo, które wdrożyło nową technologię, powstało przed dwoma laty i znajduje się pod Tel Awiwem. Zapewnia, że jego wynalazek pozwala na obniżenie kosztów produkcji przez zmniejszenie ilości surowca niezbędnego do wytworzenia kilograma cukru. 

Źródło: 
WP Finanse
03.05.2016