PESACH 5777 (2017)

PESACH 5777 (2017) CHAG SAMEACH WEKASZER!

Pierwszym dniem święta Pesach jest 15 dzień miesiąca nisan.

W tym roku (2017) 15 nisan rozpoczyna się wieczorem (z zachodem słońca) w poniedziałek, 10 kwietnia.

Moment ten poprzedza erew Pesach, trwający w poniedziałek do zachodu słońca. W erew Pesach zakazane jest przez żydowskie prawo religijne wykonywanie niektórych czynności, w godzinach popołudniowych - np. szycie, pranie lub obcinanie włosów. W ten dzień nie wolno jeść macy, aby cały apetyt zachować na wieczerzę. Erew Pesach jest dniem postu dla wszystkich pierworodnych synów. Obowiązuje on także pierworodnych synów swojej matki, nawet gdy nie są pierworodnymi swojego ojca. Za chłopca, który nie ma jeszcze ukończonych 13 lat, pości jego ojciec. Post trwa od wschodu słońca do zmierzchu.

Pierwsza noc Pesach nosi nazwę leil haseder (noc sederowa). Poza Izraelem dwie pierwsze noce są nocami sederowymi. Święto Pesach trwa siedem dni, do 21 nisan włącznie, ale poza granicami Izraela obchodzony jest dodatkowy, ósmy dzień święta.

Pierwszy dzień Pesach - 15 dzień nisan jest jom tow (pełnym dniem świątecznym); poza granicami Izraela jest nim także 16 dzień miesiąca nisan, który nosi nazwę jom tow szeni szel galujot.

Ostatni dzień Pesach - 21 nisan to również jom tow; poza Izraelem jest nim dodatkowo 22 dzień nisan - kolejny jom tow szeni szel galujot.

W erew Pesach należy przygotować stół sederowy i wszystkie przedmioty potrzebne do sederu.

Talerz sederowy. Fot. Gilabrand


Co jest konieczne?

 
•Co najmniej dwie świece
•Kipy, czyli jarmułki, dla wszystkich,którzy chcą ich użyć
•Biały obrus (tradycyjny kolor sederowego stołu)
•Kwiaty na stole
•Kartki z informacją dla uczestników przypominającą o kolejności elementów Sederu
•Kielichy na wino dla wszystkich obecnych
•Kielich proroka Elijahu – najpiękniejszy kielich, jaki znajduje się w domu
•Wino w ogólnej ilości co najmniej 4 rewiit (około 500 ml na osobę)
•Co najmniej trzy całe mace (plus co najmniej jedna maca dla każdego obecnego)
•Specjalna serwetka do zakrywania macy
•Specjalna torba lub serwetka na afikoman
•Słona woda
•Haggadot (Hagady) – po jednej dla każdego uczestnika (bardzo ważne!) i w dodatku to samo wydanie, aby uniknąć różnic w tekstach (bo rozlegnie się tzw. żartobliwie „piąte pytanie sederowe”: na której stronie jesteśmy?)
•Dzbanek z wodą, miska i ręcznik do rytualnego mycia rąk
•Tradycyjne jajka gotowane na twardo, od których zazwyczaj rozpoczyna się uczta sederowa (szulchan orech)
• Poduszki, które służą do opierania się na nich
•Talerz sederowy – z wyznaczonymi miejscami na symboliczne potrawy (może być także każdy zwykły talerz).
•Naczynie (lub naczynia, np. miseczki), przeznaczone na wino wylewane z kielicha w czasie wymieniania plag, które dotknęły Egipcjan

No i oczywiście symboliczne potrawy, które znajdą się na talerzu sederowym:
•Charoset - mieszanka pokrojonych jabłek, gruszek i orzechów włoskich wymieszanych z odrobiną miodu i wina; przypomina zaprawę murarską, używaną przez Żydów do wyrobu cegieł w Egipcie
•Zeroa - pieczone mięso z kością, symbol ofiary pesachowej składanej w Świątyni tuż przed świętem Pesach.
•Maror - gorzkie zioła (sałata lub chrzan), symbol gorzkiego cierpienia narodu żydowskiego w Egipcie
•Chazeret - drugi rodzaj maroru (gorzkich ziół). Najczęściej utarty chrzan - używany jako maror na korech. Obecność chazeret nie jest obowiązkowa według Remu. Jest – według Arizala.
•Karpas - warzywo, które kładziemy na talerzu sederowym; najczęściej jest to pietruszka, rzodkiewka lub seler
•Bejca - jajko ugotowane na twardo, a później opieczone (w skorupie) w piekarniku. Symbolizuje korban chagiga, dodatkową świąteczną ofiarę składaną obok baranka pesachowego w Świątyni.

Więcej informacji w Hagadzie na Pesach (w języku polskim):

Hagada.pdf