Forum dyskusyjne przy FŻP

sponsorowane przez Stowarzyszenie 614. Przykazania (www.the614thcs.com)
Teraz jest Pt wrz 10, 2010 8:40 pm

Strefa czasowa: UTC

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 5:27 am 

W ostatnim etapie trzeba będzie oddać jakieś arabskie dzielnice Jerozolimy. Palestyńczycy żądają zwrotu Jerozolimy w/g 67.
Izrael na to się nie zgodzi.
Czy te wszystkie wysiłki z rozmowami mają sens ?

Jerozolima to Izrael.
Izrael to Jerozolima.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 6:25 am 
Z każdym się zgodzę tylko nie ze skąpcem
bo on chce i ja chcę... :wink:

Jan z Czarnolasu

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 8:33 am 

3nd napisał(a):
W ostatnim etapie trzeba będzie oddać jakieś arabskie dzielnice Jerozolimy. Palestyńczycy żądają zwrotu Jerozolimy w/g 67.

Jerozolima to Izrael.
Izrael to Jerozolima.

Pewnie że nie mają sensu najmniejszego bo:
http://www.politicaltheatrics.net/2010/ ... ut-europe/

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 9:05 am 
Administrator

GARBATY napisał(a):
Pewnie że nie mają sensu najmniejszego bo:
http://www.politicaltheatrics.net/2010/ ... ut-europe/

The above article was written by Palestinian Information Center Staff;entitled: “Israeli historian: Israel could find itself forced to wipe out Europe” and can be found on Palestinian Information Center
....

Myślę, GARBATY, że powinieneś odpocząć trochę od FŻP.

Starzec

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 11:01 am 

Cytuj:

Izrael się na to nie zgodzi. Palestyńczycy też się nie godzą. Nikt się nie godzi. Jak czytam tą całą dyskusję - to nie widzę żądnego wyjścia. Skoro wy się nie godzicie na forum, to co dopero w realu. Obustronne 'nie godzę się'. Jedyna osoba, która stara się tu być obiektywną, ugodową i dostrzegać też racje drugiej strony to Krzysiu. Tak to widzę z zewnątrz.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 11:21 am 

@Szoszano, powoli... Krzysiu nie jest obywatelem Izraela. W tymże spędził 3 tygodnie, w Autonomii ani w Gazie nie był ani razu. My wszyscy rozmawiamy sobie z bezpiecznej odległości 3 tysięcy kilometrów, a tam ludzie przeszli wojny i kryzysy. Zauważ, że rysować czyjąś granicę po mapie jest wygodnie ludziom spoza, bo ignorują zależności które są znane ludziom żyjącym na miejscu. 3nd i Srebroń tam mieszkają, a mimo to nie widzę, żeby nie byli ugodowi. Sjon natomiast jest ciśnięty przez polski antysemityzm - i domyślam się, że dlatego tak bardzo popiera stronę izraelską.

@3nd, myślę że Palestyńczycy już negocjowali swapy za żydowskie dzielnice Wsch. Jerozolimy. To chyba chodzi o to, żeby nie dostali wyłącznie kompletnych peryferiów, żeby mogli powiedzieć że mają coś realnego z Al Kuds.

@Garbaty: nie prowokuj bez sensu

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 12:59 pm 

'Sjon cisniety przez polski antysemityzm' jakoś nie chcę tego tematu komentowac, bo go nie znam i nie zamierzam za jego przykladem 'bomisięwydajować'.

Z tego wlasnie powodu, ze tam Krzysiu nie mieszka i nie jest tez fanatykiem - jest w stanie się Krzysiu w tym swoim dystansie przy jednoczesnym poparciu dla Izraela, w miarę obiektywnie ustosunkować i również uwzględnić racje drugiej strony. gdyby Krzysiu mieszkal w Izraelu, prawdopodobnie mialby z tym problem, nawet mimo najszczerszych checi pokojowych. Latwo mi mowic. Wiem. Dlatego zazwyczaj nic nie mówię. Ale czasem zbyt jaskrawo rzuca mi się w oczy propaganda i dorabiana pod swoj swiatopoglad ideologia.
Od razu z zaznaczeniem dla Sjonisty - tak, ta z drugiej strony tez, nawet bardziej.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 4:21 pm 

nie o to mi chodzi, Shoszano. To nie chodzi o uwzglednianie racji, tylko o rzeczy ktorych nie widac z daleka, a ktore sa wazne. Na przyklad z daleka nie widac masy tysiecy Izraelczykow ktorzy zyja, a ktorzy by nie zyli gdyby nie udaremniane co chwila wieksze i mniejsze zamachy terrorystyczne. Dopiero jak sie tam troche pobedzie, to widac jak czesto nagle ewakuuje sie jakis dworzec czy centrum handlowe, albo ze doslownie wszystkie wejscia do sklepow czy biur sa obstawione bramkarzami. Z drugiej strony wyobrazam sobie, ze tylko jezdzac na checkpointy bylbym w stanie nabrac wlasnej oceny, jak jest tak naprawde z uznaniowoscia i zlosliwoscia siedzacych tam zolnierzy. I ostatecznie tylko izraelczycy ktorzy przeszli przez IDF moga powiedziec z wlasnego doswiadczenia, jaka jest natura sily partyzanckiej z ktora walcza, a z kolei tylko palestynscy swiadkowie - ale po odfiltrowaniu falszowania - moga cos powiedziec o przegieciach IDF. Jak sie tam nie mieszka i nie obcuje z tym, to zna sie rozne rzeczy tylko "teoretycznie".

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 4:34 pm 

Oczywiscie, zgadzam się z Tobą. Ale zgodzisz sie tez chyba z tym, ze mozna tam mieszkac i o pewnych rzeczach tez wiedziec tylko 'teoretycznie', prawda?

Jak czytam, ze tylko Arabowie mordują cywilów celowo, a cywile pomordowani przez Izraelskie wojsko są tylko 'przez przypadek' - to nie dziw się, że się buntuję. Gdzieś muszę sie buntować.
Na zewnątrz nie mogę, gdyż zewsząd krzyczą do nas apele o wolną Palestynę i ataki na 'barbarzyński Izrael, ktory jezdzi czolgami po palestynskich domach'. Więc na zewnątrz uchodzę za 'rasową Żydówkę', która żadnej krytyki pod adresem Izraela nie zdzierży. Śmieszne, co?

A ja poprostu staram się jakoś zdystansować i zachować zdrowy rozsądek, choć zaczynam wątpić czy ejst to aby możliwe.

Tytuł: wrazenia?
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 4:59 pm 

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 14,00.html

warto przeczytac, daje wlasciwe proporcje tego "kryzysu".

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 6:13 pm 

Krzys napisał(a):
Sjon natomiast jest ciśnięty przez polski antysemityzm - i domyślam się, że dlatego tak bardzo popiera stronę izraelską.

Bo Żydowskie Państwo powstało dla Sjona.
Gdzie Sjon pojedzie, jak go z kraju w którym się urodził wyrzucać będą ?
Sjon ma dom i tego domu bronić będzie.

Natomiast staram się być jak najbliżej rzeczywistości, nie chcę się od niej oderwać, nie chcę być fanatykiem.

Na kilka tysięcy moich postów (bo i na starym forum byłem) jest dokładnie zero kłamstw !

A ile kłamstw jest na statystycznie wybranym portalu propalestyńskim ?

Shoshana Miriam napisał(a):
Więc na zewnątrz uchodzę za 'rasową Żydówkę', która żadnej krytyki pod adresem Izraela nie zdzierży.

Mazal Tow !

.

Tytuł: Re: wrazenia?
PostNapisane: Pn mar 15, 2010 8:39 pm 

Leon napisał(a):
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3862914,00.html
warto przeczytac, daje wlasciwe proporcje tego "kryzysu".

Leonie, czytałem to. Autor ma dużo racji, ale on dotyka tego, że krytycyzm administracji Obamy wobec problemu się przedłuża, a nie samego problemu, który wywołał w końcu Izrael.

Martin Indyk powiedział dziś: “People should understand that an accumulation of these kinds of incidents has being going on a long time (...) It’s really important to find a way to prevent those that don’t want see this peace process move forward.”

Mnie też te kolejne plany kolejnych tysięcy domów we Wschodniej Jerozolimie wkurzało stopniowo krok po kroku. Ale jak się to ogłasza po tylu miesiącach zabiegów dyplomacji, gdy na wisienki przyjeżdża wiceprezydent państwa, to sorry. Bardzo dobrze, że były baty. (ale racja, że czas iść dalej).

Tytuł: wrazenia ?
PostNapisane: Wt mar 16, 2010 5:57 am 

Baty dla Izraela to caluski dla Iranu , Obama na to gra, ale to sie na nim zemsci.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 16, 2010 12:10 pm 

@Leonie, ale tutaj sam Izrael byl winien. I sam Izrael powinien byc zainteresowany tym,
zeby deal "my zajmiemy sie Iranem a wy zgodzcie sie na pokoj z Palestynczykami" dzialal sprawnie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 16, 2010 12:16 pm 
Trudno coś teraz załatwić bo obecny przewódca Izraela jest głupi...i jego rząd też daleko od niego nie odstaje...więc nie oczekuj żadnego racjonalizmu w postępowaniu Izraela...a najgorsze jest to że nie widzę w chwili obecnej innej alternatywy na zmianę rządu...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC