Forum dyskusyjne przy FŻP

sponsorowane przez Stowarzyszenie 614. Przykazania (www.the614thcs.com)
Teraz jest Pt wrz 10, 2010 8:33 pm

Strefa czasowa: UTC

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 10:48 am 

Krzys napisał(a):
@Grego: myślę że podziały nie idą po linii Polacy-Żydzi, tylko ludzie uogólniający-ludzie nieuogólniający.
Dokładnie trafiłeś w sam środek środka tarczy. Polacy-antysemici i Żydzi-antypolacy dolewają z dwóch stron oliwy do tego samego ognia.
Mogą sobie spokojnie podać ręce.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 10:59 am 

i chyba dojdziemy znów do tego, że ksenofobia i rasizm to jest uogólnianie jednostkowych urazów (czasem brzydactw nagłośnionych przez media) na całe narody. Żerują na niedostatkach poczucia własnego bezpieczeństwa i braku edukacji. Ludzie którzy w uogólnieniach widzą zło, mogą tylko liczyć na inicjatywy pokazywania dobrych cech w drugim narodzie, takie jak Rok Polski w Izraelu czy Muzeum historii Żydów polskich w Wawie itp.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 2:55 pm 

Cytuj:
Antypolonizm izraelski ma realne przyczyny, że jakiś Żyd jakiegoś złego Polaka spotkał, co można jako statystyczny niefart potraktować, a okoliczności były traumatyczne, więc się wryło w pamięć.

Polski antysemityzm ma się dobrze przy formalnej absencji Żydów i tu jest różnica.

Nie zgadzam się z tym. Antypolonizm w Izraelu rowniez rozwija sie przy formalnej absencji Polakow. Nie ma tu roznicy. Sa zale poprzednich pokolen, ktore przelewa sie na kolejne. I to jest bol. I niesprawiedliwosc. Przypomnę może historię Timura, ktory juz o tym na forum pisal, jak to mlodzi Izraeczycy (MLODZI!), kiedy uslyszeli, ze Timur jest Polakiem, poprostu bez slowa przesiedli sie do innego stolika.

Dla mnei tego typu zachowania nie maja zadnego uzasadnienia. To zwykle chamstwo i ksenofobia. Nie mam tu na celu umniejszania polskiego anytsemityzmu - zawsze powatrzam, ze wszystkie ksnofobie sa zle i nalezy z nimi walczyc.

Cytuj:
i chyba dojdziemy znów do tego, że ksenofobia i rasizm to jest uogólnianie jednostkowych urazów (czasem brzydactw nagłośnionych przez media) na całe narody. Żerują na niedostatkach poczucia własnego bezpieczeństwa i braku edukacji. Ludzie którzy w uogólnieniach widzą zło, mogą tylko liczyć na inicjatywy pokazywania dobrych cech w drugim narodzie, takie jak Rok Polski w Izraelu czy Muzeum historii Żydów polskich w Wawie itp.

zgadza się...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 6:42 pm 
Grego napisał(a):
Sjonista napisał(a):
Polski antysemityzm ma się dobrze przy formalnej absencji Żydów i tu jest różnica.

.
Przyznam że ogrom tej różnicy jakoś mi umyka. W Izraelu też nie ma Polaków-gojów. Mimo to antypolonizm kwitnie. To że Ty jesteś rasistą w Polsce mogę jakoś tam sobie wytłumaczyć. Wkurzają Cię ludzie a że to są Polacy to wkurzają Cię Polacy. Jednak w Izraelu nas nie ma przecież podobnie jak Żydów w Polsce a nawet bardziej :wink:
To kto podpada Żydom w Izraelu? Jak na mój gust mamy tu sytuację symetryczną.

Jest trochę,ale nie odznaczają się szczególnie...Kiedyś było dużo więcej ale spoczywają już na cmentarzach w Jaffie,Hajfie,trochę w Beer Szewie...
Raz na 11-tego listopada wywiesiłem na samochodzie polską chorągiewkę
i kiedy zatrzymałem się na czerwonym świetle ktoś mi zatrąbił z samochodu jadącego w przeciwnym kierunku i z uśmiechem kiwał do mnie ręką...Szkoda że nie spotkałem tego człowieka więcej...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 7:32 pm 

Shoshana Miriam napisał(a):
Przypomnę może historię Timura, ktory juz o tym na forum pisal, jak to mlodzi Izraeczycy (MLODZI!), kiedy uslyszeli, ze Timur jest Polakiem, poprostu bez slowa przesiedli sie do innego stolika.
Wygląda na to, że Timur oszczędził sobie towarzystwa młodych ksenofobów. Czysty zysk :D

Tytuł: OBURZAJACE
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 7:58 pm 

Chce tylko zauwazyc ze skutek jest konsekwencja przyczyny, a nie na odwrot.
Ewentualna niechec Zydow do Polakow jest tylko skutkiem, poniewaz w Polsce to Polacy dyktowali warunki a nie Zydzi, glupawo wiec przedstawiac stosunki polsko - zydowskie jako stosunki miedzy dwoma rownouprawnienymi stronami.
Tak nigdy w Polsce nie bylo.
a dzis to juz tylko historia, moze i dobrze dla obu stron.

Tytuł: Re: OBURZAJACE
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 8:32 pm 

Leon napisał(a):
Chce tylko zauwazyc ze skutek jest konsekwencja przyczyny, a nie na odwrot.
Ewentualna niechec Zydow do Polakow jest tylko skutkiem, poniewaz w Polsce to Polacy dyktowali warunki a nie Zydzi, glupawo wiec przedstawiac stosunki polsko - zydowskie jako stosunki miedzy dwoma rownouprawnienymi stronami.
Tak nigdy w Polsce nie bylo.
a dzis to juz tylko historia, moze i dobrze dla obu stron.
Leonie trudno mi się z Tobą zgodzić. Niestety ale w Polsce nie zawsze Polacy dyktowali warunki. Czasem dyktowali je Rosjanie, Austriaccy, Prusacy rzadziej Polacy czasem Żydzi. Biorąc pod uwagę ostanie 200 lat to Polacy jakieś 40 lat byli na swoim i mogli w pełni suwerennie kształtować stosunki polsko-żydowskie.
A poza tym nie czarujmy się. Postawa części społeczności Żydowskiej po 17 września 1939 na dawnych Kresach wschodnich jak również spory udział Żydów we władzach komunistycznych w latach 1944-1956 miały istotny wpływ na polski antysemityzm w szczególności ten współczesny.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 9:05 pm 

trzynastka. napisał(a):
A poza tym nie czarujmy się. Postawa części społeczności Żydowskiej po 17 września 1939 na dawnych Kresach wschodnich jak również spory udział Żydów we władzach komunistycznych w latach 1944-1956 miały istotny wpływ na polski antysemityzm w szczególności ten współczesny.

rzeczywiscie nie czarujmy sie na polski antysemityzm wplyw miala tak naprawde tylko jego wielowiekowa tradycja to co bylo pozniej to tylko slaba proba na udowodnienie tego ze istnialy ,jak i istnieja przyczyny antysemityzmu .
Ciagnac ten wywod dalej to .....polacy ktorzy pamietaja 39 rok (zakladajac ze mieli wtedy co najmniej 10 lat) to ...ilu ich ?
pamietajacych lata 44-56 ..... ?????...
a teraz dodajac do tego jeszcze fakt ze udzial Zydow w obu tych zdarzeniach byl zjawiskiem marginalnym (nawet IPN stworzyl broszure na temat udzialu zydow w bezpiece...drzewiej mozna ja bylo nawet pobrac na ich stronie)

wszystko to sklania mnie do niemilej konkluzji ze polski antysemityzm to dlugoletnia tradycja do ktorej ciut bystrzejszy wyznawcy probuja dorobic sobie pseudorzeczywiste i quasihistoryczne teorie

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 9:08 pm 

leo ben efraim napisał(a):
trzynastka. napisał(a):

rzeczywiscie nie czarujmy sie na polski antysemityzm wplyw miala tak naprawde tylko jego wielowiekowa tradycja to co bylo pozniej to tylko slaba proba na udowodnienie tego ze istnialy ,jak i istnieja przyczyny antysemityzmu .
Ciagnac ten wywod dalej to .....polacy ktorzy pamietaja 39 rok (zakladajac ze mieli wtedy co najmniej 10 lat) to ...ilu ich ?
pamietajacych lata 44-56 ..... ?????...
a teraz dodajac do tego jeszcze fakt ze udzial Zydow w obu tych zdarzeniach byl zjawiskiem marginalnym (nawet IPN stworzyl broszure na temat udzialu zydow w bezpiece...drzewiej mozna ja bylo nawet pobrac na ich stronie)

wszystko to sklania mnie do niemilej konkluzji ze polski antysemityzm to dlugoletnia tradycja do ktorej ciut bystrzejszy wyznawcy probuja dorobic sobie pseudorzeczywiste i quasihistoryczne teorie
:rofl: :rofl: :rofl:

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 9:24 pm 

GARBATY, a Tobie sie jeszcze nie znudzilo przypadkiem? 8) :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 9:41 pm 

[quote="Kiara"]GARBATY, a Tobie sie jeszcze nie znudzilo przypadkiem? 8) :D[/quot
:D :D :D
Droga Kiaro na te banialuki jak mam odpowiedzieć?
Rozkładam bezradnie ręce i klikam emotki.
leo ben... pisze o wielowiekowej tradycji.........hahahaha
no i co ja mam mu odpisać????

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 9:57 pm 

A ja jak bylam mala to slyszalam od mojego dziadka iz antysemityzm jest "tradycja" o ktorej on slyszal od swojego dziadka , a tamten od swojego.

Myslisz ze moj dziadek mogl klamac? :shock:

Ja nie mam powodu mu nie ufac , to byl bardzo prawy gosc.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 10:18 pm 

Kiara napisał(a):
A ja jak bylam mala to slyszalam od mojego dziadka iz antysemityzm jest "tradycja" o ktorej on slyszal od swojego dziadka , a tamten od swojego.

Skoro tak twierdzisz widocznie tak musi być.
Tradycję trzeba kultywować-czyż nie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 10:59 pm 

GARBATY napisał(a):
Kiara napisał(a):

Tradycje moze i trzeba kultywowac.
Ale prawde nalezy szanowac.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 10, 2010 11:17 pm 

Kiara napisał(a):
GARBATY napisał(a):
Kiara napisał(a):

Tradycje moze i trzeba kultywowac.
Ale prawde nalezy szanowac.
:kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :clap: :clap: :clap:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC